woensdag 23 november 2011

Moerasspirea


Familie: Rozenfamilie (Rosaceae)

In andere talen: Filipendula ulmaria (Lat), إكليلية المروج (Ar), Reine-des-prés, Fausse spirée (Fra), Meadowsweet (Eng), Echte mädesüß (Dui).

Andere namen: Olmkruis, Geitebaardkruid.

Oorsprong:
Europa.

Betekenis:
De Latijnse naam komt van filium (draad) en pendere (hangen), naar de 'hangende' wortelknolletjes. Het woord Moeras geeft de groeivoorkeur van deze plant aan, een vochtige plek. Het woord Spirea is niet èènvoudig te verklaren Misschien heeft het iets te maken met het Griekse Spirea wat "spiraal" betekent.

Culinair:
De bloeiende toppen worden gebruikt maar soms ook alleen de bloemen, welke ook in gerechten gebruikt wordt vanwege zijn lichte amandelsmaak. Bloemen lekker bij jam, gelei en compote.

Medisch:
De plant bevat salicine. Wat de basis is voor Acetylsalicylzuur oftewel Aspirine. Men gebruikte deze plant al lang in de volksgeneeskunde. Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen gal- en nierziekten, maar ook tegen jicht en zenuwpijn. De bladeren en bloemen werden gedroogd om thee van te trekken die bij koorts gegeven werd.

De plant heeft pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen en werd gebruikt tegen malaria en buikloop, tegenwoordig wordt een aftreksel van de bloemen (thee) nog gebruikt bij griep en verkoudheid.

Thee:
5-10 gr. met 1 kopje kokend water overgieten, 2 à 3 kopjes per dag. Overdosering kan tot overgeven of maagklachten leiden.

Voor maagproblemen gaat goed samen met Heemst, Smeerwortel en Zoethout. Kan ook samen met Heemst, Kamille en Echt Duizendguldenkruid.

Groei:
Het is een rechtop groeiende, 0,6-2 m hoge, vaste plant. De bloemen vormen schermvormige trossen die bloeien van juni tot in augustus en september. De wortels, bladeren en bloemen kunnen gedroogd worden.

Zaaien:
Vermeerderen vindt plaats door worteldeling.

Oogsten:
De bloeiende toppen worden vanaf juni in volle bloei geoogst en moeten snel worden gedroogd.

Bijzonderheden:
Je kunt de bloesem ook gebruiken in de stofzuiger om zo een aangename geur door het huis te verspreiden. De bloemknoppen worden ook veel gebruikt in de parfumindustrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten