zondag 23 januari 2011
Artisjok
Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)
In verschillende talen: Cynara scolymus (Lat), خرشوف (Ar), Artichaut (Fra), Artichoke (Eng), Artischocke (Dui)
Oorsprong:
De exacte herkomst van de artisjok is niet geheel duidelijk, maar vast staat dat de artisjok reeds door de Grieken en Romeinen werd gebruikt.
Betekenis:
De naam artisjok is een verbastering van het Arabische al'qarshuf.
Culinair:
De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden.
Medisch:
De artisjok stimuleert de aanmaak en afbraak van gal. Daardoor wordt de vetverbranding bevorderd en blijven vetten minder lang in het lichaam. Het artisjokblad wordt gebruikt bij maag-, lever- en galblaasproblemen.
Groei:
De plant wordt ruim een meter hoog, plaats een steunstok. Goede buren voor deze plant zijn: Aardappel, andijvie, sla, spinazie.
Zaaien:
In maart-april onder glas, of in mei buiten op en zaaibed. De planten zijn zeer koudegevoelig, daarom verdient de opkweek onder glas de voorkeur. Na opkomst iedere plant apart in een flinke pot oppotten. Afwijkende planten wegdoen. Laat de planten in april afharden (aan de buitenlucht wennen) en plant ze in mei uit. Grond bemesten met stalmest. Plantafstand 100 x 75 cm in humeuze zanderige grond die niet te lang nat blijft. Mest zorgt voor minder maar wel mooiere bloemen.
Oogsten:
In augustus/september kunt u de gevormde, nog gesloten bloemknoppen regelmatig oogsten. Begin altijd met de grootste koppen, die aan de uiteinden van de hoofdstengels zitten. Snijd de bloemkoppen samen met de toppen van de stengels af als ze nog groen zijn en voordat ze opengaan.
Verzorging:
In de late herfst de uitgebloeide bloemstengels wegsnijden, het onderste blad laten zitten en samenbinden en het geheel met stro en plastic afgedekt laten overwinteren. De planten moeten gedurende de winter vorstvrij worden gehouden door ze af te dekken met stro en plastic.
Labels:
Composietenfamilie
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten