zondag 23 januari 2011

Anijs


Andere namen: Wilde pimpernel, Nieszaad, Groene anijs

In verschillende talen: Pimpinella anisum (Lat), حبة الحلوة, ينسون, كمون حلو, أنيسون (Ar), Anis vert (Fra), Anise (Eng), Anis (Dui)

Familie: Schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae)

Oorsprong:
Al meer dan 3000 jaar geleden was anijs in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied een geliefd kruid. In de eeuwen daarna heeft het zich snel over de andere landen rond de zee verbreid. De monniken brachten het naar Noord-Europa. De voornaamste (cultuur)gronden van anijs liggen echter nog steeds in het zonnige Zuid-Europa. In België en Nederland komen drie soorten in het wild voor: Anijs, Kleine Bevernel en Grote Bevernel.

Betekenis:
De geslachtsnaam 'Pimpinella' betekent 'Bevernel', maar ook 'twicepinnate', naar de vorm van de bladeren. De soortnaam 'anisum' komt uit het Grieks en betekent eigenlijk 'Dille' en geen 'Anijs', in vroeger tijden bestond er blijkbaar verwarring tussen beide schermbloemigen.

Culinair:
Anijs is geschikt om toe te passen in brood en gebak, vandaar dat het ook wel luistert naar de naam ‘broodzaad’. Anijs wordt gebruikt om zoete gerechten te kruiden, ook wordt het gebruikt bij fruitsalades. Het vormt een onmisbaar bestanddeel van brood, gebak en koek in de kerstperiode. Aan soepen, sausen en aan gekookte groenten verleent anijs ook een apart, zoet accent. Je bekomt een maximaal aan aroma als je voor het bereiden de zaden stuk wrijft of maalt. Het verse blad kan je gebruiken in salades en soepen. Het intense aroma zorgt bovendien voor een frisse adem.

Medisch:
Anijs stimuleert de spijsvertering en de galfunctie. Bovendien maakt het zware of vette gerechten lichter verteerbaar – het is dan ook in het Verre Oosten gebruikelijk om na het eten op anijszaad te kauwen. Het is tevens een geliefd ingrediënt voor hoestdrank, omdat anijszaad slijmoplossend en prikkelverlagend werkt. Bij zogende moeders stimuleert het de melkgift.

Thee: meng de gekneusde zaadjes en naam er één theelepeltje van. Overgiet met een kop kokend water en laat 10 minuutjes trekken. Zet er een dekseltje op. Zo krijg je een sterk werkend aftreksel. Drink twee kopjes per dag.

Gaat goed samen met gelijke delen Venkel en Karwij tegen winderigheid met krampen. Bij bronchitis gaat het goed samen met Klein Hoefblad, Malrove en Lobelia.

Groei:
Anijs is een eenjarige plant en kan 50 tot 70 cm hoog worden. Anijs groeit het best in grond die humusrijk, kalkrijk en goed doorlatend is. De zaadvruchten van anijs rijpen alleen goed op een warme en zonnige plaats.

Zaaien:
Vanaf april kan anijs direct in het zaaibed worden gezaaid. Je kunt best anijs voorzaaien binnenshuis, omdat de zaden dan als ze eenmaal buiten staan sneller zullen groeien. Bedekt de zaadjes goed met een laagje aarde. Het kan zeker enige weken duren eer ze ontkiemen. Daarna de jonge plantjes in rijen op onderlinge afstand van 25x25 cm in de volle grond zetten. Het is vooral belangrijk in de eerste weken de grond los en onkruidvrij te houden.

Oogsten:
Wanneer de zaden bruinachtig worden is het goede oogstmoment gekomen. Je kan dan zowel de zaden als de hele plant oogsten. De zaden binnen op een theedoek uitschudden en uit elkaar gelegd ze nog een poosje laten drogen. Zonder hun aroma te verliezen zijn ze enige tijd houdbaar. Het verse loof kunt u de hele zomer door afsnijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten