maandag 24 januari 2011

Kleine Bevernel


Familie: Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

In verschillende talen: Pimpinella saxifraga (Lat), Boucage (Fra), Burnet saxifrage (Eng), Kleine bibernelle, Gemeine bibernelle, Stein-bibernelle, Steinbrechwurz, Steinpetersilie, Bockwurz, Pfefferkraut, Bumbernell (Dui)

Oorsprong:
In België en Nederland komen drie soorten in het wild voor: Anijs, Kleine Bevernel en Grote Bevernel.

Betekenis:
De soortnaam saxifraga komt van Saxifragus (Latijn) en betekend "rotsen verbrijzelend". Dit slaat op haar vermeende, maar niet bewezen, capaciteiten als niersteenvergruizer.

Culinair:
In de keuken worden de blaadjes gebruikt in soepen, salades en bij vis. De wortel gebruikt men voor thee.

Medisch:
Thee wordt gebruikt bij een keelontsteking (gorgelen). Middel tegen hoest, heesheid, spijsvertering, jicht, nierstenen, waterzucht, brandend maagzuur, bronchitis en astma. 1 theelepel op 1/4 liter water. Samen tot koken brengen en 1 min. laten trekken, daarna zeven. Goed als theemengsel met Kamille bij aanhoudende keelontsteking.

Groei:
Juli t/m september. De plant heeft een rode, gestreepte stengel die 30-100 cm hoog kan worden. De kleine bevernel groeit op zandgrond en in droge graslanden. Plaatselijk is de soort algemeen, vooral in duinen, krijt- en riviergebied.

Oogsten:
De wortelstokken van zowel de kleine als de grote pimpernel kunnen worden verzameld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten