maandag 24 januari 2011

Bijvoet


Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)

In verschillende talen: Artemisia vulgaris (Lat), حبق الراعي (Ar), Armoise commune, Ceinture de Saint-Jean (Fra), Mugwort, Common wormwood (Eng), Beifuß, Gewöhnliche beifuß, Gemeine beifuß (Dui)

Andere namen: Sint-janswortel.

Oorsprong:
Bijvoet komt in Nederland algemeen voor, bijvoorbeeld op braakliggend terrein en langs wegen.

Betekenis:
Romeinse soldaten legden het in hun sandalen tegen pijnlijke voeten, vandaar de naam 'bij'-voet.

Culinair:
Het blad van bijvoet wordt gebruikt voor vullingen. Het kan ook gebruikt worden in stoof- en vleesschotels.

Medisch:
Bijvoet wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en helpt eveneens bij het opgang brengen van de menstruatie. Thee in beginstadia van verkoudheden en koortsen (dagelijks een of twee koppen, bij koorts elke vier uur een halve kop). Zoek tijdens een lange, vermoeiende wandeling naar bijvoet. Kauw op enkele bladeren of bloemtoppen en uw vermoeidheid zal afnemen, doordat de bittere aromatische stoffen uw geest en blik verhelderen.

Groei:
Het is een zwak aromatische plant. De plant prefereert een zandhoudende grond. De plant groeit het best in de volle zon. De stengel is 60-120 cm lang en heeft vaak een roodachtige kleur. De hoofdjes vormen samen een pluim, die van juli tot september in bloei staat.

Zaaien:
De plant uitdunnen of verplanten op 45 cm tot 1 meter afstand van elkaar. Snoei de plant in de herfst. Zaaien indien verkrijgbaar. Neem stekken in nazomer.

Bijzonderheden:
Bijvoet verdrijft insecten, met name motten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten