zondag 23 januari 2011

Kaapse Alsem


Familie: Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)

In verschillende talen: Artemisia afra (Lat), Artemisia afra (Fra), African Wormwood, Mugwort, Wilde-als (Eng), Artemisia afra (Dui)

Andere namen: Wilde alsem.

Oorsprong:
Artemisia afra is een aromatisch struikje en in Afrika een populaire medicinale plant. Hij komt veel voor van de Cederberg op de Kaap, noordelijk naar tropisch Oost Afrika, doorlopend tot Ethiopië. Ook in Lesotho en Swasiland.

Betekenis:
De naam Artemisia afra wil zeggen: uit Afrika. Artemisia is genoemd naar de Griekse god Artemis. Een andere verklaring is de naam Artemisia, de vrouw van de Grieks-Persische koning Mausolus, die na zijn dood aan de macht kwam in 353 voor Chr. Ter ere van haar gemaal bouwde zij een kolossaal grafmonument het Mausoleum, bekend als een van de zeven wereldwonderen van de Antieke Wereld.

Medisch:
In Afrika is dit zonder twijfel de oudste en bekendste medicinale plant! De plant wordt medicinaal verzameld, in bundeltjes, gedroogd of vers met stengels, bladeren en bloemen. In de volksgeneeskunst gebruikt tegen verkoudheid, hoesten, influenza, koorts, gebrek aan eetlust, kolieken, hoofdpijn, oorpijn, malaria, wormen, enz. Als thee is de A. afra erg bitter en moet gezoet worden met suiker of honing. Trek thee van deze plant tegen verkoudheid en griep (niet langer dan 7-10 dagen achtereen).

Groei:
De plant bloeit in de late zomer, van maart tot mei. De kleine bloemen (3-4 mm) zijn roomachtig geel. De plant houdt van volle zon. In de winter moet hij hard gesnoeid worden om in de lente weer te ontspruiten. Hij groeit in dikke klompen grond met grote stengels van 60 cm tot 2 meter hoog. De stengels zijn aan de voet dik en houtig en naar de top toe worden ze dunner en zachter. Een originele haag, die bij aanraking geweldig geurt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten